L’hort de l’escola és un lloc molt especial. Volem apropar un tros de natura als infants, que descobreixin moltes activitats al voltant d’aquesta, i s’adonin de l’existència d’aquests éssers que no fan soroll ni es queixen però que estan vius i tenen necessitats…
Els nens/es, aprenen a observar el creixement de les plantes, a respectar la natura i a implicar-se directament en tenir cura de l’hort.
Tant a les aules com als espais exteriors de l’escola tenim petits animals on els nens i nenes es fan responsables de la seva cura així com també es promou el respecte per aquests.
L’escola vetlla per educar als infants en la sostenibilitat de l’ambient, i treballa amb objectius concrets el respecte i coneixement de la natura i un projecte de reciclatge.
A la nostra escola ens plantegem el fet de reciclar material i després donar una utilitat diferent, és una activitat on demanem la participació de les famílies i on els nens i nens poden evidenciar que un material que ja havia complert la seva finalitat, (una capseta rodona del formatge per exemple…) després es pot convertir en una joguina preciosa, és a dir veuen d’una manera molt directa el que vol dir reciclar.
Creiem que el fet d’oferir un tastet de llengua anglesa als infants, és una manera d’ampliar el seu repertori de fonemes, això proporcionarà una eina facilitadora de futurs aprenentatges lligats als idiomes.
Apropem aquesta llengua de manera molt lúdica perquè es vagin familiaritzant i vagin adquirint un vocabulari bàsic.
A l’escola treballem la literatura infantil com una eina per al desenvolupament integral dels infants que els permet enfortir la imaginació, la creativitat, i el treball de valors com el respecte, l’empatia o la col·laboració, alhora que ajuda a estabilitzar les emocions amb la trobada efectiva entre l’adult i l’infant, un dels molts objectius del projecte i que, de fet, va de bracet amb la literatura, és el d’estimular la memòria.
Qualsevol dels formats proposats crida l’atenció dels infants, lectura d’un conte il·lustrat en grup o individualment, rimar rodolins, jugar a les endevinalles o que surti un titella que recita poesia o els canti una cançó… Ajuda als nens a connectar poc a poc amb el meravellós món dels llibres.
Segons l’etapa evolutiva on es troba l’infant l’escola ofereix diferents experiències, la panera dels tresors, el joc heurístic i el joc simbòlic són un clar exemple.
Durant el primer any de vida, la panera dels tresors els aporta objectes predominantment sensorials i motrius, ja que a partir de la seva pròpia acció; una acció exploratòria amb la boca i amb les mans que acompanyen els objectes; accions de pipar, llepar, mossegar, sacsejar, picar, fregar, passar d’una mà a l’altra…, és com adquireixen coneixements importants.
A finals del primer any és capaç de manipular dues coses al mateix temps i aleshores inicia tímidament una intenció combinatòria explícita. En aquest període, l’acció exploratòria de l’infant se centra en les mans. Ara és capaç de col·locar dos o més objectes junts, trobar múltiples combinacions amb resultats diferents i impressionar-se per les descobertes que fa i es dona pas al joc heurístic.
Als voltants dels dos anys utilitza la seva creixent i precisa coordinació de la vista, la mà i l’objecte, a la qual s’afegeix la seva immensa curiositat per tot allò que l’envolta, es dona pas al joc simbòlic i a les safates d’experimentació. És a través d’aquestes activitats que els infants s’inicien també en la lògica-matemàtica (treballen les dimensions i mesures, les quantificacions, les percepcions espacials), potencien la coordinació ull-mà i la motricitat fina i segueixen coneixent i experimentant amb elements del medi natural i físic.
El coneixement de la realitat que adquireix l’infant a partir de la mateixa activitat, una activitat sorgida del seu interès, queda per sempre més enregistrat en el cervell i constitueix la base per a nous aprenentatges.
Educar emocionalment significa validar les emocions, empatitzar amb els altres, ajudar a identificar i anomenar el que un sent, posar límits, mostrar les formes acceptables d’expressió i de relació amb els altres, a estimar-se i acceptar-se, respectar als altres i proposar estratègies per resoldre els conflictes.
La nostra tasca consisteix a inculcar valors que permetin als infants sentir-se feliços amb ells mateixos i amb els altres, proposar alternatives d’acord amb la identitat personal i ensenyar a actuar amb autonomia i responsabilitat.
Els hàbits són unes pautes i rutines que ajuden als nens i a les nenes a estructurar-se i a orientar-se. L’adquisició dels diferents hàbits permet als infants a ser més autònoms, fa possible que tinguin una convivència positiva amb els altres i són necessaris en l’adquisició dels nous aprenentatges.
A mesura que els nens i les nenes van assolint els diferents hàbits es senten més segurs, tranquils i amb ganes d’aprendre. Observar els seus petits progressos dia a dia i saber valorar-los és per als infants una motivació important i necessària per continuar avançant.
Els massatges i jocs de falda en aquesta etapa ajuda als infants a compensar l’absència de les figures parentals i aporten a les educadores nous recursos i coneixements de relació i vinculació amb els infants.
No es pot deixar de tenir en compte que els infants integren el seu cos segons les vivències sensorials: durant aquestes edats són capaços de processar molta més informació mitjançant el tacte que mitjançant la resta de sentits.
D’aquesta manera, dedicant-los de forma específica un temps i un espai emocional d’interacció mitjançant el massatge i el joc de falda, permetem contemplar la seva individualitat, familiaritzar-nos amb el seu llenguatge corporal i afavorir el vincle afectiu d’una forma privilegiada.
Disposem de cuina pròpia, on s’elaboren diàriament els menús, aquests són equilibrats i basats en la dieta mediterrània i gairebé tots els aliments provenen de l’agricultura ecològica i de proximitat.
Si per alguna raó el pediatre considera que convé una dieta especial o pateix d’al·lèrgies o intoleràncies a algun aliment, s’atendrà a les necessitats específiques.
Es facilita la possibilitat de continuar amb l’alletament matern tant de manera presencial com mitjançant l’administració de la llet que la mare s’hagi estret prèviament.
El pati, com tots els espais de l’escola, té altes possibilitats educatives.
Proporciona al infant una ocasió privilegiada per estar amb contacte amb la natura: plantes, petites herbes, petits animalons com papallones, sargantanes, cargols…
És un espai de joc motriu amb rampes, petits troncs fixos que ajuden a l’infant a enfilar-se, pujar i baixar, rodes…i els espais com el sorral i la cuineta els donaran altres possibilitats de joc.
A través del moviment els infants van descobrint el seu entorn, a ells mateixos i les seves possibilitats.